Meslek Sohbetleri – Levent Buda

Meslek sohbetlerinin beşincisi, dostum, yıllar sonra birbirimizi bulduğumuzu karşılıklı olarak düşündüğüm, fırsat oldukça hemen her gün telefonda sohbet etmeye çalıştığım Sevgili Levent Buda. Levent Buda, homeopati denince Türkiye’de akla gelen ilk isim. Biyografini de alabilirsem ondan da kısaca bahsedeyim demiştim ama biyografisi Gılgamış Destanı gibi olduğu için bu bölüme eklemedim, yazının sonunda bulabilirsiniz 🙂

levent buda - homeopati

Ön yargının ne kadar kötü bir şey olduğunu da bana öğreten insanlardan biridir bu Levent Buda. Samsun’da Rotary Purple Talks için gitmişiz, Murat Toktaş ağabeyin oteli North Point’te lobide Sevgili Aslı Gökçe ile sohbet ediyoruz. (Benim Samsun’daki evim North Point diyebiliriz) Levent Buda kapıdan girdi, ben yıllar önce birilerinin Levent Abinin suratsız bir tipleme olduğuna dair bir sözünü hatırlıyorum, söyleyenin de kim olduğunu gerçekten hatırlamıyorum. Karşımda da öyle bir insan bekliyorum.  Tam tersi bir insan olduğunu anlamam 15 dakika sürdü, o gün bugündür de sürekli görüşüyoruz dediğim gibi. Ön yargı sen ne kötü bir şeysin!

Kısaca kimmiş Levent Buda?

Çok kısaca bahsedelim yine de biyografisinden, 1966 doğumlu, abimle aynı modeller, bu modele alışığım, o jenerasyonu abimden dolayı iyi biliyorum. 1991 yılında Dokuz Eylül Tıp’tan mezun oluyor sonra 2011’e kadar devlet, sonra sürekli yurt dışı kariyeri ve şimdi tekrar Türkiye’de. Bu arada bir ayağı yurt dışında sürekli, beni whatsapp’tan arıyorsa yurt dışında, telefonla direkt arıyorsa yurt içinde demek. İzmir’de oturuyor, İstanbul’da da muayenehanesi var, Cenevre’de de yaşıyor. Birleşmiş Milletler gibi bir insan kendileri.  

Haydi Homeopati ile başlayalım!

İlk sorum tabii ki Homeopati oldu, bahsetmesini istedim. Cevabı onun ağzından paylaşıyorum.

“Homeopati, en basit tanımı ile bir iyileşme yöntemi, bir tıp ekolu aslında. İlk tanımı bütün tıp biliminin babası sayılan Hipokrat yapmış, ancak günümüzdeki bilimsel kurallarını  ve uygulama prensiplerini 1796 yılında Alman Hekim Dr. Samuel Hahnemann yapmış. Temel iyileşme prensibi “Benzerlik Prensibi” üzerinden çalışıyor. Şimdi bunu bir örnek ile açıklayalım isterseniz, çünkü daha anlaşılır olacak. Diyelim ki, soğan doğruyorsunuz: Neler yaşarız, bir düşünelim. Gözümüz yaşarır, yanar. Burun kökünde bir yanma ve dolgunluk hissederiz, belki hapşırırız.  Burnumuz akar. Şimdi buna benzer hastalıkları bir düşünelim. Nezle ya da benzer üst solunum yolları hastalıkları bu bahsettiğimiz şikayetlere karşılık geliyor değil mi? İşte böylesi durumlarda, mesela nezle ya da alerjik nezlenin akut ataklarında soğandan yapılmış homeopatik ilacı hastaya uygulayabiliriz. Bu şekilde ilaç seçimine de “Benzerlik Prensibi” deriz. Bu yolla uygulanan iyileştirme yöntemine de Homeopati deriz.”

Benim homeopati ile tanışmam onun sayesinde oldu, onunla ilk görüşmelerimizde konu hakkında çok cahil olduğum belli olmasın diye internetten araştırıp da yanına gittim. (bkz. Hayata Google gözlüğüyle bakmak, Sat Kendini kitabı) Sonra da onun kitaplarını okumaya başladım, her iki kitabını da tavsiye ederim, homeopatiye ilgi duyuyorsanız veya ilgilenmek istiyorsanız kitaplara bu linkten ulaşabilirsiniz.

Benim konuya ilgim onun sayesinde oldu da, onun homeopatiye olan ilgisi bir anda ortaya çıkmamıştır herhalde, nasıl oldu diye sordum. Tesadüfi olarak homeopati ile tanışmış, ilgisini çekmiş, insan zihnine duyduğu hayranlıkla, verilen kararları sorgulamaya başlamış. Homeopati, ışık, umut, sebep oldu ve bugünlere geldik diyor. Zihin her şeye karar veren, verdiği bu kararlar mutluluğa, mutsuzluğa, sağlığa veya hastalığa dönüşüyor, homeopati burada devreye giriyor. Homeopatsınız ama geçmişe dönseniz devam mı yoksa yeniden başlayayım mı derdiniz? “Kesinlikle yine aynı yolu seçerdim. Bugün geldiğim noktada başka bir bakış açısı kazanmışım, geri dönmem mümkün değil.”

Meslek hayatının giriş, gelişme ve şimdilik sonuç bölümü, bilinen ve kabul görenle başlayan bir yolculuk, 1991’de hekim, 2005 homeopat, sonrasında tanıtımcı, fikir üreticisi ve geliştirici. Ülke genelinde homeopati ile ilgili konuşmalar yapıyor, biz Samsun’da Samsun Rotary Kulüpleri‘nin düzenlediği Purple Talks’ta birlikte konuşma yaptık, çok keyifliydi. Daha sonra Fuckup Nights Antalya’da konuk ettik, İnsanlara farklı perspektifler ve karar mekanizmaları sunuyor. Anlattıkları arasında neuro-science olan homeopatinin kurumsal kullanımları var. Bireysel olan içerikler de cabası.

Gülümse hayata, Hayat da sana gülümsesin!

İş hayatında en sevdiği özelliğini sordum, gülümsemem dedi. Ben şahidim, pek gülümsemek denemez ona, kaç diş varsa hepsini gösterdiği keyifli bir gülüşü var ve her durumda gülüyor. (bunu ben yapamıyorum, olmuyor, beceremiyorum ama pes etmedim denemeye devam ediyorum, bu konuda da bana çok kızıyor, her fotoğrafı 5 kere çekiyoruz benim yüzümden, bakınız ilişikteki fotoğraf) Fotolarına google’dan bakabilirsiniz hepsinde 32 diş garantisi var ve de sahte değil.  

Levent Buda – Arzu Sandal – Özel Oytun Türkoğlu

Çok çözüm odaklı olduğunu düşünüyorum, herhangi bir konudan bahsetmişsek, mutlaka ne oldu o, ne durumdayız, ne yapalım diyor ve hep sonuca gidiyor. Bunun da iş hayatındaki başarısına önemli katkısı var bence. İşleri zorlamak olarak düşünmeyin çoğu şeyi de oluruna bırakıyor, boş vermişlik gibi de değil, bir adım bitmeden diğerine geçmemek gibi. Bir öncekini bu kadar sorgulamasının sebebi de o, ikinci adıma geçebilmek için sabırsızlanıyor.

Her iş insanının gününü nasıl geçirdiğine çok önem veriyorum, hepsi bizler için ipucu, kendimize uygulayacaklarımız olabilir. Levent Buda, erken uyanıyor, uyanınca yayın araştırıyor, okuyor, sonra ofis, hastalarını görüyor. Haftada 3-4 gün spor, her akşam da kitap okuma ve yazma, konuşmalara hazırlık. Sürekli düşünüyor ve azimle çalışıyor. İşiyle ilgili ipucu vermesini istediğimde üç şey söyledi, anlamaya çalışmak, çözmeye çalışmak ve takip etmek. Homeopat olmasının bu üç ipucunda büyük katkısı var bence.

İş dünyasının inişi çıkışı meşhur, hepimizin sıkıldığı bunaldığı anlar oluyor. Ayağa kalkmanın ve ilerlemenin genel insan özelliği olduğunu söylüyor, Buda. Sosyal medyada çok aktif oldu son zamanlarda sıkı takipçisiyim, ilişkim fena değil dese de işiyle ilgili güzel paylaşımları var, kendine örnek alabileceği kişileri takip ediyor, benim paylaşımlardan beğendiklerine mutlaka cevap veriyor. Hepimizin sevdiği ve yaptığı gibi o da iyi stalker! Tabii ki en son hangi kitabı okuduğunu sordum, Rollo May “Kendini Arayan İnsan”

Meslek hayatı boyunca başından geçen en kötü olayları, acil serviste çalışırken deneyimlemiş, ağır  vakaları bütün çabalara rağmen kaybetmek onu çok etkilemiş. En büyük başarısının da doktor ve homeopat olmak olarak nitelendiriyor.

Benim Levent Buda’dan öğrendiklerim, hayata pozitif bakın, 32 dişiniz görünsün, dostlarınızı sürekli arayın, bağlantıyı koparmayın, mesleğinizi elinizden gelenin en iyisi olacak şekilde icra edin. Ulaşmak isterseniz bilgileri:

Levent Buda

Instagram: @levent_buda

Facebook: Levent Buda

Linkedin: Levent Buda

www.leventbuda.com

Levent Buda Kimdir?

1966 yılında İzmir’de doğan ve ilk, orta ve lise eğitimimi İzmir’de tamamladıktan sonra, 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2011 yılına dek değişik devlet kurumlarında hekimlik yaptı. 2000 yılında Homeopati’ye ilgi duyup Almanya Wiesbaden’de Avrupa Homeopati Enstitüsü’nde (Wiss-Hom) Homeopati eğitimlerine burslu olarak başladı ve 2004 yılında tamamladı. Ardından Homeopati Eğitici Eğitimi almaya başladı, 3 yıl içinde eğitici ünvanını aldı. 2007 yılından beri özel muayenehanesinde hizmet vermekte. Bu süreçte Dünya Homeopatik Hekimler Birliği’nin (LMHI) Diplomasını almaya hak kazandı. 2006 yılından beri eş zamanlı olarak homeopati eğiticiliği yapıyor. 2011-2013 yılları arasında Klasik Homeopati Derneği Başkanlığını yürüttü. 2012 Dünya Homeopati Günü ana kutlamasını LMHI ve ECH ile birlikte Türkiye’de kutlanması projesini yürüttü ve ülkemizi ana kutlama ülkesi olarak belirlenmesini sağladı. Homeopati konusunda pek çok kongrede konuşmaları ve dergilerde makale ve röportajları mevcut. Son 4 yıldır Homeopati’nin kurumsal kullanımları konusunda özel projeler geliştirmekte ve yürütmekte olup bunları okunabilir materyallere dönüştürmeye çalışıyor. Bütün bu süreç içerisinde “Bir Tedavi Sanatı: Homeopati” ve Yansıyan Kimlikler: Homeopatik Çözümlemeli Zihin Öyküleri” Kitaplarını yazdı ve yayınladı. Pek çok Ulusal ve Uluslararası Kongrelerde konuşmalar yaptı. 2015 yılında MD. Anderson Cancer Research Center’da İntegratif Onkoloji Eğitimi aldı.  

63

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    20 − eighteen =