Bu Teknolojiye Hazır Değiliz!

henn-na hotel

Çocukken izlemeyi en çok sevdiğim şeylerin başında reklamlar geliyordu.

O zamanlar görsel efektler sayesinde büyülü bir dünya sunmamalarına rağmen… O dönemin –özellikle- beyaz eşya reklamlarına ilişkin aklımda net olarak kalan cümle şudur: “Teknolojinin geldiği son nokta!” Uzun süredir neredeyse 15 dakika süren reklam serilerini izlemeye tahammülüm olmadığı ve yüzlerce kanal alternatifi olduğu için reklamlar başladığında hemen kanal değiştiriyorum. Ama eminim bu çok dikkat çekici ve iddialı cümleyi hala kullanan birkaç firma vardır: “Teknolojinin geldiği son nokta!”

Hâlbuki teknolojinin gelebileceği bir “son nokta” yok. Mesela “Birader, Apple aslında Iphone 10’u hazırlamış ama 2 sene sonra piyasaya sürecekmiş, çünkü sahip olduğu teknolojiye henüz hazır değilmişiz” cümlesine bir yerlerde rast gelmiş olmalısınız. Teknoloji öyle bir şey ki, bırakın yerinde durmayı; o kadar hızlı gelişiyor ki, insanoğlu o hıza hazır olamıyor. 10 sene önce cep telefonunuzla evinizdeki klimayı kontrol edebileceğinizi veya binlerce kilometre uzakta yaşayan hayranı olduğunuz ünlü şarkıcıyı cep telefonunuzdan canlı yayında izleyip kendisine soru sorabileceğinizi söyleselerdi nasıl tepki verirdiniz? Peki, artık otellerde resepsiyonda robotların çalıştığını, ayırttığınız odanıza parmak izinizle girebildiğinizi söylesem? Bu teknolojiye hazır değil miyiz yoksa?

Dünya genelinde sundukları hizmetleri, mobil cihazlarla uyumlu aplikasyonlar halinde misafirlerine ilk sunan konaklama işletmesi Choice Hotel Grubu’dur ve sene 2009’dur. Yine 2009 yılında Hilton Otelleri de mobil aplikasyonlarını misafirlerinin kullanımına sunmuştur. Bu uygulamalar içinde ilk kullanılan hizmet, akıllı telefonlar aracılığıyla rezervasyon yapılmasıdır. Günümüzde ise söz konusu mobil uygulamalar ile otele giriş (check-in) işleminin gerçekleştirilmesi; konaklama esnasında oda temizlendiğinde misafire bilgi verilmesi; oda ışıkları, klimalar, perdeler ve oda içi müzik sisteminin kontrol edilmesi; arttırılmış gerçeklik uygulamaları ve sanal oyunlar ile boş zaman geçirilmesine yönelik hizmetler sunulmaktadır. Hilton ve Louvre otelleri oda kapılarını açmaya yarayan mobil uygulamayı bu yıl hizmete sokmuştur. Benzer şekilde Best Western Otel Grubu, grup otelleri kapsamında 4748 odanın ışık, sıcaklık ve TV kontrollerini misafirin sesiyle kontrol etmesine imkân veren sistem ile donatıldığını açıklamıştır. Diğer yandan oda kartı, asansör içi duyurular, mesaj panoları veya a la carte restoran menüleri yerine kare kod kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Japonya’da 17 Temmuz 2015 tarihinde hizmete açılan The Henn-na Hotel ise misafirlerine tamamen farklı bir hizmet sunmaktadır. Otele giriş yapmak için resepsiyona gelen misafirleri, İngilizce konuşan iki robot karşılamaktadır. Olayın daha ilginç ve belki de tuhaf yanı ise bu robotlardan birinin dinozor olması! Aynı şekilde bagajları odaya taşıyan bellboy da bir robot. Oteldeki bir diğer hizmet ise check- in yapmak ve oda kapısını açmak için oda kartı yerine yüz tarama sisteminin kullanılması…

Otelin kısa tanıtımı için:

 

Ülkemize baktığımızda ise Dokuz Eylül Üniversitesi ve Adıyaman Üniversitesi öğretim elemanları tarafından 2017 yılında yapılan kapsamlı bir araştırma; en fazla tesise sahip ilk on yerli otel zincirinden yedisinin mobil uygulamaya geçtiklerini, genel olarak ise konaklama işletmelerinin web sitelerini mobil cihazlarla uyumlu hale getirdiklerini ortaya koymuştur. Ülke olarak yurtdışında yaygınlaşan uygulamalara henüz çok yabancı olduğumuz maalesef bir gerçek. En başta dediğim gibi “bu teknolojiye hazır değiliz galiba”

Yrd. Doç. Dr. Seden Doğan Kimdir?

1978 yılında Karabük’te doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Karabük’te tamamladıktan sonra 1994 yılında Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nu kazanarak lisans eğitimine başladı. 2000 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2007 yılında Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı’nda yüksek lisans ve 2016 yılında aynı anabilim dalında doktora eğitimini tamamladı. 1996–2013 yılları arasında Antalya’da faaliyet gösteren 5 yıldızlı konaklama işletmeleri ve A Grubu seyahat acentelerinde ara kademe personel ve orta kademe yönetici olarak çalıştı. 2013 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Davutlar Meslek Yüksekokulu Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Programında Öğretim Görevlisi olarak göreve başladıktan sonra 2017 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü’ne Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. Araştırma konularının başında tüketici davranışı, sosyal medya, turizmde bilgi teknolojileri gelmektedir.

 

Sosyal Medya Hesapları

Facebook : https://www.facebook.com/sedendgn

Twitter : https://twitter.com/sdndgn?s=01

LinkedIn : https://tr.linkedin.com/in/seden-do%C4%9Fan-02702526 

29

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    20 − three =