Girişimciler İçin 10 Film Önerisi

Bu konu hakkında sürekli bana sosyal medya üzerinden sorular geliyordu. Ben de story’de kalmasın, erişmek isteyen, merak edenler girip okusun diye bunu bir liste halinde sizlerle paylaşmak istedim. Önereceğim bu 10 film sadece girişimciler için değil, hayatını değiştirmek isteyen ve nereden başlayacağını bilemeyen insanlar için de bir ilham kaynağı olur umarım. Çünkü ben izlediğimde her birinin etkisinde uzun süre kalmıştım.

Buyurun efendim.

Silikon Vadisi’nin Korsanları – Pirates of Silicon Valley (1999)

İlk olarak eğer bir girişim filmi önerilecekse listenin olmazsa olmazı. Yönetmenliğini Martyn Burke’un üstlendiği 1999 yılında ortaya çıkan Silikon Vadisi’nin Korsanları. Bu film Steve Jobs ve Bill Gates‘in hayat hikâyelerini konu alıyor, Apple ve Microsoft‘un nasıl ortaya çıktığı, bu ikilinin yollarının nasıl kesiştiğini ve nasıl yükseldiğini yarı kurgusal bir dille izleyiciyle buluşturuyor.

Office Space (1999)

Office Space, Mike Judge tarafından yazılan ve yönetilen 1999 Amerikan komedi filmidir. İş ve çalıştığı şirket için kendini heba eden bir bilgisayar programcısının günlük rutininden sıkılmasını konu alan bu film kurumsal çalışma düzenine de eğlenceli bir eleştiri getiriyor.

Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler – Thank You for Smoking (2005)

2005 yılında vizyona giren ve Jason Reitman’ın yönettiği Thank You for Smoking (Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler) filmi bir sigara markası üzerinde çalışan pazarlamacının; doğru bir pazarlama kampanyasıyla, pazarlamanın en zor olduğu ürünlerin bile doğru bir planla nasıl başarılı bir kampanyaya dönüşebildiğini anlatıyor. Özellikle pazarlamayla ilgilenenlerin izlemesini şiddetle tavsiye ederim.

Sosyal Ağ – Social Network (2010)

2010 yılında David Fincher’in yönetmenliğini yaptığı Sosyal Ağ; Sosyal medya deyince aklımıza ilk gelen mecra Facebook‘un kurucusu Mark Zuckerberg‘in ilham verici hikayesinini ve Facebook’un arkasında yatan gerçeklerle bugünkü konumuna ulaşmasını konu alıyor. Bu Facebook da nasıl ortaya çıktı diye düşünüyorsanız tüm sorularınızın cevabını bulup, keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness) – 2006

Umudunu Kaybetme, Gabriele Muccino’nun yönetmenliğini üstlendiği Amerikan yapımı dram filmidir. Evlendiği günden beri maddi sıkıntılarla boğuşan Chris Gadner’ın önce eşinin terk etmesi daha sonrasında ise evsiz kalmasını anlatan bu film en zor zamanlarda bile umudunu kaybetmeyerek, hayallerinin peşinden koşmanın mümkün olduğunu gösteriyor ve oğlunun sevgisiyle her koşulda ayakta ve güçlü kalan bir adamın hayat hikâyesini anlatıyor. Ben bu filme zorlu bir dönemde denk gelmiştim ve ciddi anlamda çok etkilenmiştim. Umarım siz de aynı etkiyi yakalarsınız.

Para Avcısı – The Wolf of Wall Street (2013)

Senaryosu Jordan Belfort’un aynı isimli otobiyografik romanından alınıp Terence Winter tarafından uyarlanan The Wolf of Wall Street; Martin Scorsese’nin yönetmen koltuğuna oturduğu ve Leonardo Di Caprio’nun baş rölünde oynadığı 2013 ABD yapımı kara komedi filmidir.  24 yaşında olan genç ve hırslı Jordan Belfort çok para kazanma hırsıyla Wall Street borsasında boy gösterir. Önce komisyoncu olarak başlar, sonrasında bir yatırım firmasında çok daha zengin olabilmek için tüm her şeyi yapmaya hazır bir CEO olur. Hırs ve aç gözlülüğün borsa ile birleştiği bu film epeeeyce bir uzun (3 saat) fakat izlerken saatin nasıl geçtiğini fark etmeyeceğiniz bir film.

Startup.com (2001)

Belgesel türündeki bu film iki genç girişimcinin (Kaleil Isaza Tuzman ve Tom Herman’ın) 1998–2000 yılları arasında Amerika’daki devlet dairelerinin sözleşme ve satın alma departmanlarında kullanılacak bir yazılım üretmek üzere kurulan govworks.com’u konu alıyor. Bir girişimin yatırım sürecinden tutun da bu zamana kadar neler yaşadığını en ince ayrıntısına kadar inceleyen bu filmi her girişimcinin izlemesini şiddetle tavsiye ediyorum.

The Founder

Yönetmenliğini John Lee Hancock’un üstlendiği The Founder 2016 yapımı Amerikan biyografik komedi-drama filmi. Konusuysa çok dikkat çekici; Mc Donald’s nasıl Mc Donald’s oldu? Amerikan girişimcilik kültürünün neredeyse tüm özelliklerini barındıran The Founder Ray Kroc karakterinin hırs ve acımasızlık kombinasyonlarıyla McDonald’s’ın dünyanın en büyük fast food zinciri olması hikayesini ele alıyor.

Tesadüfi İmparatorlukların Yükselişi (1996)

Orjinal adı: The Triumph of the Nerds: The Rise of Accidental Empires olan, 1996 yapımı bu belgesel kronolojik olarak Altair 8800, Apple I, Apple II ve VisiCalc’in yükselişini, sonrasında da IBM PC ve Apple Macintosh devriminin 1980’lerdeki ve 1990′ların ortasına kadar olan gelişiminin hikâyesini anlatıyor. Apple’ın kurucusu Steve Jobs ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates’le yapılan röportajların yer aldığı bu belgeselin senaryosunu internetten okumanız da mümkün.

Revolution OS (2001)

Yönetmeni J. T. S. Moore’un üstlendiği Revolution OS 2001 ABD yapımı bir belgesel. GNU, Linux ve özgür yazılımı ele alan bu filmde birçok girişimci ve internet dünyasının önde gelen isimleriyle yapılmış röportajlar yer alıyor.

İyi seyirler!

439

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    5 − 5 =