İlham Verecek 10 İş Hikayesi

Work Life

Bazılarının adını bildiğimiz ama bazılarını ise hiç duymadığımız 10 insanın ilham verici hikayesi

Sizin için derlediğim birkaç hikaye:

RICHARD T. JAMES

Richard T. James, donanmada bir makine mühendisi olarak görev yaparken, gemi yolculuğu sırasında kötü hava şartları boyunca kendine moral kaynağı olacak telli bir oyuncak icat etti. Richard T. James, Slinky olarak bilinen oyuncağı geliştirmek için oldukça fazla zaman harcadı. James 500 dolar kredi alarak, oyuncak için çelik bobin bir makine geliştirdi.

Noel sezonundaki Gimbels Department Store’de oyuncağın tanıtım gösterisi yapıldı. Oyuncak tanıtımdan sonra neredeyse anında tükendi. Şirket, daha sonra 300 milyondan fazla Slinkys üretti ve dünyada bu oyuncak oldukça ses getirdi. Tabi James’e de yüklü bir para…

DAVID CHERITON

63 yaşındaki Kanada doğumlu milyarder David Cheriton, 1981 yılından beri Stanford Üniversitesi’nde öğretmenlik yapmaktaydı. David, öğrencilere bilgisayar bilimi öğretmek için okul tarafından istihdam edilmiştir. Ama 3.3 milyar dolarlık servetin sebebi öğretmenlik değildir. David servetini, üniversite öğrencilerine iş planı ve yatırım fikri vererek elde etti.

RICK SCHWARTZ

Rick Schwartz, ilk olarak 1995 yılında popüler olan alan adları kayıt fikrine sahipti. Rick, popüler alan adlarının arama motorunda daha da popüler olacağını düşündü ve sonra sitelere reklam yerleştirdi. Bu siteler mütevazı bir gelir getirmeye başladı. Ancak Schwartz, sadece reklamlardan değil aynı zamanda onların satışından da para kazabilme fikrini düşündü.

Amerikan doğumlu girişimci, 1995 yılından bu yana 500.000 dolardan fazla bir fiyatla 20 alan adı sattı. Rick Schwartz, bir site için sattığı alandan 1.3 milyon dolar, başka bir site için sattığı alandan ise 3 milyon dolar kazandı. Girişimci 1997 yılında da 10.000 dolar üzerindeki fiyatlarla birçok yer sattı.

GARY DAHL

Gary Dahl bir gün arkadaşlarının hayvanlar hakkındaki bakım zorlukları ile ilgili konuşmalarına şahit oldu. Aklına mükemmel bir fikir geldi. Onları bu zahmetlerden kurtaracak “kaya hayvanı” isimli özel tasarım. Yarattığı hayvan; besleme, yürüyüş, veteriner gibi zahmetler istemeyen ve oldukça masrafsız olan bir özelliğe sahipti. Arkadaşları bu düşünceyi pek ciddiye almadı, ancak Dahl ürünü geliştirmeye başladı ve Kaya Hayvanı’nı oluşturdu. Kaya Hayvanı; tahsil kutusu, kullanım kılavuzu ve saman bir yatak ile müşterilere sunuluyor. Oldukça popüler olan bu ürün kısa zamanda fenomen oldu.

JASON SADLER

Jason, şirketler ve işletmelerin hizmetlerini satmayı denemek için 2009 yılında, oldukça benzersiz olan web sitesi iwearyourshirt.com’u tasarladı. Belirli bir ücret karşılığında Sadler, tüm gün şirketin tişörtlerini giyecekti. Sadler fiyatları; 1 Ocak için 1 dolar, 2 Ocak için 2 dolar, 31 Aralık için 365 dolar olarak belirledi. Sonunda Sadler, yılda 80.000 dolardan fazla kazandı. Daha sonraki yıllar, fiyat iki katına çıktı. Ayrıca hizmet kullanılabilirliğini arttırmak ve daha fazla nakit elde etmek için bu tişörtü giyecek insanlar tuttu.

CHAD MURETA

Emlakçı Chad Mureta, 2009 yılında trafik kazası geçirdi. Ciddi yaralanmalar aldı ve 6 ay hastanede iyileşme tedavisi gördü. Tedavi sırasında doktorların iPhone’nuna erişebilir olduğunu fark etti.

Mureta, akıllı telefonlara bazı ekstra güvenlik özellikleri eklemek için parmak izi tarama uygulamasını tasarladı. Mucit, 1.800 dolarlık bir teklif ile uygulamayı geliştirecek birini buldu. Üvey babasının kredi kartını kullanarak App Store programını başlattı ve 620.000 dolardan daha fazla gelir elde etti.

ERIC LAWES

1992’de Eric Lawes, kaybettiği “çekici” aramak için arkadaşından metal detektörünü istedi. Eric çekici ararken binlerce yıl öncesine ait gümüş ve bronz sikke, takı ve diğer tarihi kalıntılara rastladı. Birleşik Krallık yasaları hazineyi bulanın elinde tutmasına izin vermiyor. Hükümet bunun yerine, Lawes ve arazi sahibine 3 milyon doları ikiye bölerek takdim etti.

Jordan

MICHAEL JORDAN

“Başarısızlığı kabul edebilirim, herkes bir şeylerde başarısız olur, ama denememeyi kabul edemem!”

Motivasyondan bahsediyorsam, Michael Jordan’a değinmeden edemem. Jordan, ilk aksiliğini okulun basket takımı için üniversite ikinci sınıftan ayrıldığı zaman yaşadı. Nedeni mi? O zamanlar sadece 1.75 boyundaydı. Ondan daha uzun olan arkadaşı Leroy Smith takımdaki son boş yeri kapmıştı. O da kararını verdi ve bir daha asla aynı duruma düşmeyeceğine dair kendine söz verdi. O günden sonra her gün antrenman yaptı ve hiç aralık vermedi. Kısa zaman sonra 1.90 boyuna ulaşmıştı ve böylece takıma girerek bir daha asla arkasına bakmak zorunda kalmadı. Olimpics’teki iki altın madalya sahibi takımın bir parçası olarak, sonraki kariyerinde NBA’in En Değerli Oyuncu ödülünü 5 kez almayı başarmıştır. Jordan 90’larda 10 yıldan fazla sahalarda hakimiyet sürmüştür.

** Okuma Önerisi: İsviçre Çakısı Kampta İyidir!

PHIL OZERSKY

Phil Ozersky, Busch Stadı’nda Mark McGwire’e kaşı beyzbolda 70. golünü attı. 40.000 kişiden fazla katılımın olduğu oyun sona erdiğinde Ozersky, topu almak istedi. Fakat yetkililer buna karşı çıktı. İnadında galip gelen oyuncu, daha sonra bu topu 3 milyon doların biraz üzerinde, bir ihalede sattı.

Ozersky, toptan elde ettiği para ile engelli babası ve emekli annesi için bir ev inşa ettirdi. Ozersky genetik araştırmalara ve çeşitli hayır kurumlarına da bağışlarda bulundu.

ANONIM

İsmi belirli olmayan bir adam, duvarı için eski mobilya satan bir yerden 30 dolara bir tablo satın aldı. Fakat tablo ressam Martin Johnson Heade’nin ürünüydü. Bir oyun tahtasının üzerinde de bu tablodaki resme benzer bir resim vardı. Bu ayrıntıyı fark eden adam, aldığı resmi araştırmaya başladı. Araştırmalardan sonra, tablonun gerçekten de Martin Johnson Heade’ye ait olduğu ortaya çıktı. 1999 yılında, altın kadife kumaş üzerinde sergilenen ve Magnolias olarak bilinen boyama 1.250 milyon dolara Güzel Sanatlar Müzesi’ne satıldı.

GUY LALIBERTE

Kanada’da yaşayan sokak sanatçısı Guy Laliberte’in aklına gezici bir sirk yaratma fikri geldi. Guy Laliberte yanına tanıdığı diğer sokak sanatçılarını da toplayarak, yerel hükümetin desteği ile Circque du Soleil’u kurmayı başardı. Cirque du Soleil, şimdilerde tartışmasız dünyanın en ünlü ve başarılı sirkidir. Sirk, 4.000 ‘den fazla işçisi ve 90 milyondan fazla izleyicisi ile dünya çapında üne sahiptir. Gösteri, her yıl düzenli 800 milyon dolar gelir elde ediyor. Bu organizasyon Laliberte’ye yaklaşık 1.8 milyar dolar kazandırıyor.

28

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    12 − ten =