İşini İyi Yapan İnsan

Yıllar önce, beraber çalıştığımız bir müşterimizin şubelerini geziyordum. Gittiğim o şubede beni kimsenin tanımadığından emin olarak kapıdan içeri girdim. Niyetim gizli müşteri olmak, incelemek, sistemi anlamak, müşteri ilişkilerine göz gezdirmekti. Kapıda beni karşılayan arkadaşımız gayet iyi ilgilendi, bu kişinin rütbesi karşılayıcı. (Böyle deniyormuş.) Bana uygun bir yer gösterdi ancak ben gösterilen yeri kabul etmedim. Mekânın iç ve dış kısmını aynı anda görecek bir yere oturmam gerektiği için en uygun bulduğum yeri belirleyerek o kısımda oturmak istediğimi belirttim. Kendisi oturacağım yere kadar bana eşlik etti ve masaya menü bıraktı. Buraya kadar her şey gayet normal geçiyor; “+1”ler var. Belirli bir süre oturdum, siparişlerimi tattım ve 15-20 dakika sonra aynı arkadaş yanıma gelip, genel merkezden gizli müşteri olarak gelip gelmediğimi sordu. Çok şaşırtıcı! Hızlıca nerede hata yaptığımı bulmam lazım. “Nereden anladın?” diye sorduğumda şöyle açıkladı: “Burası ana cadde, insanların yürüme yolu. Tecrübem şunu diyor: Tek başına gelen müşterilerin büyük çoğunluğu yüzünü caddeye döner ve yoldan gelip geçeni seyreder. Caddeyi en iyi görecek noktada oturmanıza rağmen yüzünüzü yola değil işletmeye çevirmiş bir şekilde neredeyse yarım saattir oturuyor ve notlar alıyorsunuz. Genel merkezden geldiğinizi ya da gizli müşteri olduğunuzu düşündüm.” Sizce de çok iyi değil mi? Aynı gün genel merkeze, “Bu arkadaşımızı lütfen daha üst bir pozisyonda genel merkeze alın ve diğer karşılayıcı arkadaşlarımıza hünerlerini anlatsın” dedim. Arkadaşı hem daha iyi bir rütbeyle ve de doğal olarak daha iyi bir maaşla genel merkeze aldılar.

Sonuç:
• Kendini iyi satabilmenin önemli kurallarından biri iyi gözlemlemektir.
• Müşteriye iyi davranmak ve iyi hizmet etmek satışta başarının anahtarıdır.
• Ne iş yaparsanız yapın elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.
(Elinizden gelenin!)

Bir etkinlikte konuşmacıdan şöyle bir cümle duymuştum ve çok hoşuma gitmişti: “Bir gün her şeyimi kaybedip salatalık satmak zorunda kalsam, en iyi salatalığı bulur, satın alır, en iyi şekilde sunar, olabileceğim en şık şekilde tüm müşterilerimle özel olarak ilgilenir, bir süre sonra sosyete manavı olurdum.”

İnsanlar satıcısını beğendikleri ürünleri almaya daha istekli oluyorlar!

Bu yazıyı blog okurlarına özel olarak yeni kitabımdan aldım, paylaşmak istedim. Okumak isteyenler için, benim ve Sat Kendini Serisinin ilk kitabı “Kişisel Markalaşmanın ve Pazarlamanın Kitabı” Ocak ayında tüm online kitap evlerinde, Şubat ayında tüm Türkiye’de!

Kitap

29

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    4 × 4 =