Markalaşmada Yapılan Hatalar

Marka

Marka gelişiminizde ucuza gitmek yalnızca potansiyel müşterilerle bağlantısını kesmekle kalmaz, aynı zamanda düşük satışlar sonucunda şirketinizin kapanmasına neden olabilir.

Markanızın bir hayatı var

Bu neden böyle? Çünkü markanız işinizin ilk izlenimidir ve kötü yapılırsa, belki de sonuncudur. Bazıları için, marka bilinci, lüks bir yatırım gibi gözüküyor (ve bazı durumlarda bu doğru). Bununla birlikte, marka gelişiminizde ucuza gitmek yalnızca potansiyel müşterilerle olan bağlantıyı kesmekle kalmaz, aynı zamanda satışlarınızın düşük olması nedeniyle şirketinizin kapanmasına neden olabilir. Bu, çoğu girişimci için bir kâbus senaryosu. Bu nedenle, markanıza yatırım yapmanın neden yapabileceğiniz en akıllı yatırımlardan biri olduğuna ilişkin bir yazı yazıyorum.

Dürüst olalım, markanızın hikâyesiyle uğraşmak kolay bir iş değildir. İşletmenizin ilk etapta niçin var olduğuna dair amacınıza bağlı olarak, çok fazla düşünmeniz gerekecek. Bir ajansın veya bir danışmanlık firmasının tüm marka bilinci oluşturma hedeflerinize destek olması size kalmış olsa da, bunun size büyük bir faydası olacaktır. İşletmenizi neden başlattığınızın ve neyi temsil ettiğinizin yanı sıra tam olarak nereye gitmesini istediğiniz konusunda emin olmak için birisinden bir dış bakış açısı kazanmak kötü bir fikir değildir. Yarattıklarınız için hissettiğiniz sevgi, müşteriyi en çok etkileyecek şeydir, bu yüzden üçüncü bir şahsa bu güzelliği kendinizden çekip başkalarının da anlayabileceği şekilde aktarmanız hayati önem taşımaktadır.

Çünkü markanızı dış dünyaya açtıktan sonra, onun temsil ettiği şeyin algısı artık yalnızca size aittir.

Okuma Önerisi: Türkiye’den Dünya Markaları Çıkar!

Markanız sadece bir logo değil

Logonuz şirketiniz için en önemli görsel varlıklardan biri olsa da, bu sadece bir başlangıçtır. Buradan, markanızı, pazarlama girişimleri, ürün geliştirme ve müşteri deneyimi geliştirmeleri yoluyla somutlaştırarak markanızı hayata geçirmeniz gerekiyor. Markanızın amacı, sizinle izleyici kitleleriniz arasındaki bir fikri veya gerçeği paylaşmaktır ve bu paylaşılan gerçeğin işletmenizin ahlakına nüfuz etmesi gerekir.

Logonuza gelince, bu sembol, şirketinizin dünyayı nasıl değiştirmeyi hedeflediğini yansıtan bir ahlakı temsil edecektir.

Şans

Unutmayın, logonuz tam anlamıyla şirketinizin her yerinde olacak, bu yüzden bu konuda cimrilikten biraz uzak durmak gerekecektir. Ayrıca, doğru yaptığınızda, logonuz markanızın hikâyesini tek bir söz söylemeden anlatma amacına hizmet edecektir.

İnsanlar konuşur, bu yüzden dinlemelisiniz

Markanızın dış dünyayla nasıl etkileşeceğini büyük ölçüde şirketinizin başarısı belirleyecektir. Ticari fuarlardan sosyal medyaya kadar her etkileşim, şirketinizin gerçek kimliği konusunda geçerli bir perspektif verebilir. Pew Research’in belirttiği gibi, dünyada yetişkinlerin % 68’inden fazlası sosyal medyada, bu yüzden potansiyel geri bildirim miktarı muazzam olabilir.

Markanız tüketicilerinizle paylaştığınız evrensel gerçeği temsil edecek. Bunu keşfetmek zor olsa da, ödüller büyük olacaktır. Sadece hikayenizi anlatmaya değil, zamanın testine ayak uydurabilecek bir hale getirmeye hazır mısınız?

31

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    one × 3 =