Meslek Sohbetleri – Berat Bumin

Bu meslek sohbetlerini daha düzenli hale getirmek istiyordum uzun zamandır. Çevremdeki çeşitli meslek gruplarından insanları listeledim. Meslekler hakkında bilgi edinmek, ayrıntılarına ve ipuçlarına ulaşmak isteyenlerin okuyacağı bir seri olsun istedim. Bu arada bir süre sonra bu yazıları biriktirip belki bir kitaba çeviririm diye de düşünüyorum.

29 Nisan’da (doğum günümde) gerçekleştirdiğimiz FuckUp Nights Antalya Vol. III’de konuk olan ve muhteşem bir konuşma yapan dostum Berat Bumin’le meslek sohbetlerinin ikincisini yapmaya karar verdim. Bu karara sebep olan şeyler şunlardı:

  • Berat’ın davetli olduğunu duyan bir sürü insan arayıp hakkında çok iyi şeyler söylediler,
  • Tanışınca çok keyifli sohbettik, mesleğine sevgiyle bağlıydı, benim insanlara sürekli söylediğim, işinizi sevin iş olmaktan çıksın sözünün gerçek hali karşımdaydı
  • Başarısızlık hikayelerinde çok güzel konuştu, çok keyifli başarısızlıklar anlattı, çok doğaldı.

Bir biyografi yollamasını istedim, o da bana biyografisini whatsapp’tan sesli yolladı. Berat tarihlerden bahsetmeyi sevmediği için yıl, ay, gün olmadı bu sohbetimizde. Zaman gelip geçici mühim olan zamanı yaşamak 🙂

Dövmeciliğin henüz gelişmeye başladığı dönemlerde küçücük yerlerde dövme yaptırarak başlamış ilgisi, o dönemin imkansızlıkları içerisinde bu sanatı uygulamaya çalışmış. İnternetin olmayışı, her şeyde olduğu gibi dövme konusunda da hayatı zorlaştırıyormuş o zamanlar. Gitar telinden bozma iğneler kullanmaları çok ilginç geldi, yokluk nelere kadir? Ne kadar laf edersek edelim, internet ve bilgi paylaşımının bu kadar geniş kitlelere ulaşması hayatımıza neler katmış! Hayatımızı ne kadar kolaylaştırmış.

Hizmete dayalı birçok meslekte olduğu gibi hobi olarak başlayan macera, geçimini buradan sağlamaya dönüşmüş yıllar içerisinde. (Fotoğrafçı dostlarımın da aynı süreçleri geçirdiği hikayeleri keyifle dinlemişimdir.) Sanatçı olarak işini aynı zamanda yaşam tarzına dönüştürmeye çalışıyor ve buna uygun yaşamaya özen gösteriyor. ‘’SANAT AKTARMAKTIR’’ diyor ve bu sanatın tüccarlıkla bağdaşmadığını söylüyor. Tüccar olanların elinde öleceğini ve geleceğinin olmayacağını anlatıyor iç çekerek. Dövme sanatı Berat’tan duyduktan sonra bana da aynı şeyi düşündürttü, kitap yazanlar aklındakini kağıda, dövme sanatçısı bedenin sahibinin aklındakini onun vücuduna, ressam aklındakini tuvale aktarıyor, sanat aktarmaktır.

Henüz dövme yaptırmamış biri olarak, Berat’ı gördüğünüzde ve sohbet ettiğinizde, yaptırsam mı acaba ya? diyorsunuz kesin. Dövme tılsımdır, sizinle gelişecek, sizinle yaşlanacak ve sizinle ölecek bir tılsım gibidir diye ekliyor. O anki ruh halinizin, düşüncelerinizin ve dövmeyi yapan sanatçının da vücudunuza aktarılmasından başka bir şey değildir dövme. Burada bahsettiği, boyanın derinizin altına eklenmesi değil, bir maneviyatın, bir yaşanmışlığın veya bir mesajın oraya işlenmesi ve size sürekli onları hatırlatması. Burada anladığım şey de şu, o anki hissiyatınız, hayatınız, düşünce şeklinizle dövmeyi yaptırdığınız, bunlar da değişen ve gelişen şeyler, yaşınıza, düşüncenize, yaşadığınız yere göre değişiyorlar, gelişiyorlar. Bu nedenle de bazen dövmeniz bir süre sonra size o istediğiniz mesajı vermeyebiliyor ama bunun da çözümü varmış 🙂 Ona da cover deniyor, bir dövmeden bambaşka bir dövme yaratıyor sanatçı ve sizin seveceğiniz veya şu anki durumunuzla uygun bir hale getirebiliyor. Çok sayıda yapmış Berat da 🙂

Dövme yapmak isteyen dostlara bu meslekle ilgili 4 konuya dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Burada aşağıdaki maddelerde sıralama da çok önemli!

1- Hijyen (sterilizasyon)

2- Tasarım

3- İşçilik

4- Fiyat

Neden mi sıralama önemli? İlk başta çok steril olacak ki dünyanın en güzel dövmesi bile olsa kimse hastalık kapmak istemez! Tasarım zaten bu işin en önemli bacağı aynı zamanda him kimse 5 Sene sonra sıkılacağı bir dövme de istemez diyor. Hijyenik bir ortamda iyi bir tasarım kötü bir işçilikle kişiye aktarılırsa o da işe yaramaz, kimse bunu da istemez. Sonuncusu çok kişisel!

Dövme yaptırma kararı çok ilginç bir durum. Bedeninizi değiştiriyorsunuz ve büyük ihtimalle hayatınız boyunca sizinle kalacak. Buna karar verebilmek için sizi dürtecek çok iyi bir motivasyona ihtiyaç olması gerektiği de başka bir gerçek. Buna karar verdikten sonra kim yapacak? Nerede yapacak? Nasıl yapacak? Bunları iyi araştırmak gerekli diyor Berat. Tek kullanımlık kullan-at ekipmanlar ideal ve riski en az indiriyor. Bu arada tüm diğer emek odaklı işlerde olduğu gibi dövme sanatçılığında da ekipmana yatırım kendine yatırım oluyor haliyle.

Sosyal medya ile alakasını sordum, eskiden sıkı facebook’çuymuş ama 3 senedir falan facebook neredeyse yok gibi ama instagram’da çok başarılı bir profili var. Instagram’ın iyi bir arşiv aracı olduğunu düşünüyor, her gün bir dövme paylaşmaya dikkat ediyor, story’e çok sıcak değil arada sırada bir şeyler atıyor, ânı paylaşmayı çok sevmiyorum, yaşamayı seviyorum diyor, bunu sevdim. 🙂 İnsanların ânı yaşamak yerine sosyal medyaya önem vermesi bu işle çok ilgilenen biri olarak bana da çok keyifli gelmiyor. Eğer çok istersem ânı yaşadıktan sonra bir foto paylaşıyorum. Berat’ın sadece adına instagram’ı var (@beratbumin) işle alakalı bir hesap kullanmıyor, adına olan hesabı hem iş hem özel hayat için dengeli bir biçimde kullanıyor. Sıkı takipçileri var, FuckUp Nights’a çıkıp da birlikte görüldüğümüzden beri onun ve benim takipçilerden ulaşanlar oldu, hep güzel bahsettiler. Ekşi’de de hakkında güzel şeyler yazmışlar, hepsini okudum. Şimdilerde her gün olmasa da (ikimizin de kalabalıklığından) haftada iki üç yazışıyoruz, konuşuyoruz.

Sence en önemli özelliğin ne diye sordum, merak dedi! Sürekli araştırıyor bu sayede kendini geliştiriyor, mesleğine artılar katıyor. Her gün mutlaka araştırıyorum, mitoloji, kozmoz ve spiritüel dünyaya ilişkin sürekli araştırıyor, okuyor, mesleğinde uyguluyor. Bir dövme sanatçısı mutlaka meraklı, araştırmacı ve düşünür olmak zorunda diye ekliyor.

Her gün yaptığın alışkanlıkların var mı? diye sordum. Ohoooo bir sürü var ama ben belli birkaç tanesini söyleyeyim dedi, ilk aklına gelen uyumak oldu. Uyumaya çok önem veriyor ve bu da benim aklıma şunu getirdi acaba rüyalarını da mı dövme haline getiriyor? Rüyalar ona ilham mı veriyor? Çocuklarıyla her gün zaman geçirmek için ekstra çabalıyor, zaman yaratıyor ve bundan mutlu oluyor. (ben de bunun için baya uğraşıyorum, insanın en keyifli zamanı o bence) Bir de her gün en az bir şey çiziyor tatilde bile buna özen gösteriyor, bunun mesleki anlamda kendini geliştiren en önemli özelliği olduğunu düşünüyor.

Nasıl bu kadar başarılı oldun? Sorusuna elbette mütevazi bir cevap verdi 🙂 Sahip olduklarını önce azmine, belki azıcık hırs ama fazlası değil, sonrasında yanında koşturan yoldaşlarına, dövme yaptırmak isteyen ve bir şekilde yolları stüdyosuna düşen insanlara ve mücadele etmeyen, çalışmayan, dürüst olmayan, insanların hayatlarıyla oynayan ve bu mesleğin karalanmasına sebep olup, sıfat sahibi olmaya çalışan kişilere verdiği savaşa borçlu.

Mesleği seçecek olan gençlere önerilerin neler dedim? Cevaplarını maddeler halinde yazayım.

  • Kişisel gelişim çok değerli, sürekli kişiliğimizi, düşüncelerimizi ve kendimizi geliştirmek zorundayız. Bu mesleki gelişimi de peşinden getiriyor.
  • Sanatsal eğitim şart, mutlaka çizim eğitimi almalarını öneriyor.
  • Yukarıda da anlattığım gibi, ekipman olmazsa olmaz çok önem vermek lazım.
  • Herkesle açık ve sıcak iletişim. Gülmesini bilmeyen dükkan açmasın diyorum ya ben konuşmalarımda bunu vurguluyor.
  • Sabır! Bu iş iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey, Sabrı öğrenmek lazım, sabırlı olmak lazım diye ekliyor.
  • Bu meslek çok ilginç, bir anda para ve üne kavuşabilirsiniz, bu da ego için çok değişik bir etkiye sahip, bunlara ulaşırsanız egonuza dikkat etmek lazım, onu korumak ve arşa çıkarmamak lazım.

Bu arada son bir cümle ekleyeyim, hayvanlara ve doğaya aşık. Evi küçük bir hayvanat bahçesi gibi 🙂 FuckUp Nights’tan sonra uzun uzun hayvanlarından bahsetmiştik.

Ulaşmak isteyen olursa,

Berat Bumin / Alanya, Baykuş Tepesi 🙂 – kime sorsanız biliyordur.

facebook: https://www.facebook.com/berat.bumin.3

Instagram: https://www.instagam.com/beratbumin

25

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    two × 4 =