HASAN BALTALAR

Hasan Baltalar ile Meslek Sohbetleri

Meslek sohbetlerinde bu hafta konuğum Sevgili dostum Hasan Baltalar. Kendisiyle sosyal medyadan çok sohbetimiz olmuştur ama tanışmak kısmet olmadı. Yıllar önce bir Sakarya etkinliğinde bir araya gelecektik ama uçağın azizliği nedeniyle ben katılamadığım için maalesef hem tanışamadık hem de birlikte sahne alamadık. Meslek sohbetlerini başlatırken aklımdaki ilk isimlerden biriydi Hasan Bey. Twitter’da takip ederseniz çok güzel sohbetleri oluyor Endüstri Mühendisliğiyle ilgili. (@hasanbaltalar) O nedenle de aklımdaki ilk isimlerden biri o olmuştu. Çok naif ve keyifli cevapları var, hiçbir cevap veya yazıda da ego göremezsiniz.

Hasan Baltalar kimdir sorusunun yanıtı, hepimizin iş hayatında yaşadığı süreçleri anlatıyor aslında. Baltalar, 1963 Edremit doğumlu, Hacettepe Üniversitesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümünden, 1986 yılında birincilikle mezun olmuş, okuduğu bölüm sonralarda “Endüstri Mühendisliği” olarak hayatına devam etmiş. 1988 yılında proje sorumlusu olarak başladığı ilk işinde, iş süreçlerinin bilgisayar ortamına aktarılmasıyla başlamış meslek hayatına. (1988’deki bilgisayarları görmek isterseniz Google’da bir aratın derim 🙂 ) MRP ve ERP sistemleri seçim ve uygulamaları, planlama müdürlüğü ve genel müdürlüklerle devam eden süreç, 2000 yılında danışmanlık hizmeti ve proje yönetimine dönüşmüş. Danışmanlık kariyerinde birçok firmada bilgi teknolojileri, yönetim ve endüstri mühendisliği projeleri yapan Hasan Bey, 2003 yılından sonra küçük ve orta ölçekli işletmelerdeki kurumsallaşma çalışmalarında kendi geliştirdiği “Kurumsallaşma Mühendisliği” yaklaşımı çerçevesinde dört safhadan oluşan bir süreç uygulamış.

Kariyerine yön veren olay danışmanlık konusundaki kararı!

Hepimizin hayatında böyle dönüşümler oluyor, bizi tetikleyen bazı durumlar çerçevesinde iş hayatımızda bambaşka sulara yelken açıyoruz. Ben de benzeri bir kararla bilişim sektöründe başladığım iş hayatıma yaratıcı sektörlerle devam ettim. Hasan Bey bu danışmanlık kariyerine, kurumsallaşmamış işletmelerde (en üst düzeyde de olsa) görev yapmanın tatmin edici olmadığını fark etmesiyle başlamış ve yaptığı çalışmaların sonucunu gördükçe, asıl işini yeni bulduğunu anlamış.

Bu arada tüm konuklara olduğu gibi Hasan Baltalar’a da en keyif aldığım soruları sordum.

Geçmişe dönseniz yine bu işi yapmak ister miydiniz?
Kesinlikle, evet!

Hayatınızda en sevdiğiniz özelliğiniz?
Analitik olmayı seviyorum. Karakterimin bu özelliği, işimi iyi yapmamı kolaylaştırıyor.

“Çok faydasını gördüm” dediğiniz arkadaşlarınız?
Acele yargıda bulunmamak. Bir olaya etki eden tüm faktörleri incelemeden, doğru bir yargıya ulaşmak mümkün değildir.

Her gün mutlaka yaptığınız şey?
Çok şey var ama aklıma ilk kahvaltı geliyor. Sonra da kahve.

Şu anki durumunuza gelmeyi neye borçlusunuz?
Allah’ın Lütfuna borçluyum. Herkes çalışıyor ama her yönden kazanan az.

İşinizle ilgili 3 tane ipucu sorsam?
Yaptığın işi sevmek, analitik olmak ve insan ilişkilerinde beceri.

Çok zekice yanıt verilmiş bir soru var burada, sebebini yukarıda anlatmıştım.

Biriyle tanışıp sohbet etmek isteseniz bu kim olurdu?
“Siz” diyebilirim. Henüz bir türlü karşılıklı sohbet edemedik. (!)

Hiç pes ettiğiniz oldu mu?
Evet! Bazen olmayacağını anlamak, vazgeçip enerjiyi diğerlerine sarf etmek daha iyi oluyor.

İlk başta da bahsettiğim gibi Hasan Baltalar sosyal medyada sıkı bir twitter kullanıcısı, ben severek takip ediyorum. Kendine has bir üslubu var. Aktif hayattan uzaklaşmak için odaklanıyor sosyal medyaya ve öğrencilere faydalı olmak için kendi tarzını ve bilgilerini aktarıyor. En son okuduğu kitabı sorduğumda benim de ODTÜ’de bir etkinlikte konuşmacı olarak beraber sahne aldığım Mustafa Emin Palaz’ın “Miğferden Saksı” kitabını okumuş. Almak isteyenler için: Miğferden Saksı

Hayaliniz nedir? dedim. “Öldüğümde, yaşadığım hayattan dolayı pişman olmamak.” diye cevap verdi Hasan Baltalar, insanın her adımını kontrol edecek, yönlendirecek bir hayal ve sonucu bence iyi olacaktır. Güzel bir kontrol mekanizması olarak kabul edebiliriz.

İş hayatındaki en iyi ve en kötü olayları soruyorum konuklara. Danışmanlık kariyerinde, her tamamladığı proje onun için hayatının en iyi olayı olmuş. Bunun sebebi olarak da değişik bir yerde sıfırdan başlamayı ve oradaki işi tamamlamayı görüyor. Elbette başarısızlıklar da olmuş ama hepsinden bir şeyler öğrenmiş.

Gelelim en önemli bölüme, Endüstri Mühendisliği mesleğini seçecek veya hali hazırda seçmiş gençlere önerileri ve tavsiyeleri neler?

Endüstri Mühendisi Hasan Baltalar şöyle diyor: Endüstri mühendisliği, sorgulama ve analitik düşünme becerisini zorunlu kılıyor. Literatür takip edebilmek için dil bilmek şart. Mesleğin problem çözümüne dair öğrettiği metodolojiler harika. Bunların üzerinde yoğunlaşmalar gerekir.

Hasan Baltalar’a ulaşmak isteyenler için sosyal medya hesapları:
Twitter: Hasan Baltalar (@hasanbaltalar)
Facebook: Hasan Baltalar
LinkedIn: Hasan Baltalar
Web: www.hasanbaltalar.com

27

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    3 × 1 =