Meslek Sohbetleri – Turizm

Vegan Otel inovasyonu ve Meslek Birliği

Bugün SKAL Antalya Ekim ayı toplantısı sırasında aklıma geldi bu yazıyı yazmak. Kısaca SKAL’dan bahsetmek gerekirse, SKAL seyahat ve turizmin tüm kollarını bir araya getiren tek uluslararası organizasyondur. Bünyesinde, sektördeki yönetici ve üst düzey yetkililer bulunmaktadır ve bütün SKAL kardeşleri yerel ve ulusal platformlarda buluşup, arkadaşlık ortamı içerisinde ortak mevzuları tartışırlar. Bugün ise SKAL, 80 ülkede 500 kulub ve 25.000 üyeye sahiptir. İncelemek isteyenler için web siteleri: http://www.skalturkey.com/ ve http://www.skalantalya.org.tr

Komşum ve dostum Emre Dilek ile ofisin orada buluşup toplantıya beraber gittik.(ulaşmak isteyenler için e-postası: emre.dilek@theveganlodge.com) Hem yolculuk sırasında hem de etkinlikte, turizm sektöründen, online konulardan ve neler yapılabileceğinden bahsettik. Emre yıllarca İsveç’te yaşamış, hem Türkiye’de hem İsveç’te turizm konusunda dirsek çürütmüş, çok değerli firmalarda çalışmış bir turizm insanı. Şimdilerde dünyada da ses getirecek bir iş yapıyor, kendi gibi düşünen ve yaşayanların, keyiflice tatil geçireceği bir vegan otel açıyor. The Vegan Lodge, hepimizin bildiği, gençken de ilerleyen yaşlarda da ziyaret ettiğimiz Olimpos’ta. Vegan beslenme ve veganlar hakkında tüm bilgim bu sohbetler sayesinde oluştu. Ayrıca da fırsat buldukça inceliyorum. Et ve et ürünlerinden oluşan besinlerle büyüyen ve çok keyif alan bir insan olarak, bana başta uzak gelse de SKAL toplantılarındaki sohbetlerden sonra artık daha sıcağım diyebilirim. (Şu anda benim için yine de zor ama bakalım 🙂 )

Gelelim veganlıkla bizim konuların alakasına. Pazarlamada en önem verdiğimiz konulardan biri olan hedef kitle, bu noktada devreye giriyor. Vegan hedef kitle çok niş, sınırları ve sayıları çok belli, gidecekleri yerler çok az. Arz-talep dengesi çok ilginç olabilir. Bu nedenle de pr çalışmalarının ve online mecraların bu konuda çok değerli olduğu aşikâr. Turizmde standartların dışına çıkan işletmeler için hayat çok zormuş gibi gözükse de; doğru bir dijital pazarlamanın bu fikir için çok önemli bir ihtiyaç olduğunda hem fikiriz. I am Global’in turizm kanadında hizmet veren şirketi iqueem kanadında, biz, otellerin dijital pazarlama faaliyetlerini yürütürken, hedef kitleyi otelle birlikte belirliyoruz, yaş, cinsiyet, milliyet vb. kriterlerle, burada çalışan, reklama tepki veren kitleleri ayrıştırıyor, bunun için çok çaba sarf ediyoruz. Ama Vegan yaşama tarzını kabul eden insanlara ulaşmak çok daha kolay, bir aradalar, kendilerini vegan olarak tanımlıyorlar, ayrıca da böyle tesislere ihtiyaçları var.

Her meslek topluluğunda olduğu gibi turizm sektöründeki topluluklar da sektör açısından çok değerli. Ayda bir kere de olsa herkes toplanıyor, whatsapp çıktığından beri orada yazışılıyor, her toplantıda turizm sektörüne yıllarca emek vermiş meslektaşlarla sohbetler gerçekleştiriliyor. Benim açımdan her toplantı onlarca şey öğrendiğim bir buluşma. Sektöre emek vermiş bir kişinin sadece bir cümlesi belki de okuyacağınız onlarca kitaptan daha fazla bilgi içeriyor. Ayrıca toplantı öncesinde sohbet sırasında şunu öğrendim: İsveç’te insanların dernek veya meslek birliği üyeliklerinin sayısı çok yüksekmiş, kesin sayı olmamakla birlikte herkes 3-4 derneğe üye olup, çalışıyormuş. İsveç’in dünyanın en ileri gelen ülkelerinden biri olmasında belki de bu unsurun katkısı vardır. Ayrıca bu meslek birlikleri ve dernekler, mesleğe hizmet eden tüm unsurları bir araya getiriyor, yardımlaşma, bilgi alışverişi ve çok sayıda insan tanıma imkanı sunuyor. Sektörü anlamaya, bir güç yaratmaya ve sektördeki herkese destek olmaya yarıyor. Bu nedenle Türkiye’de meslek birliklerine çok ihtiyaç var ve daha faydalı olmaları için de daha fazla çalışma yapılmalı.

24

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    3 × five =