Steve Jobs ve Iphone

Steve Jobs ve Iphone

Hiç müşteriyi, halkı ve basını bilerek yanlış yönlendirdiniz mi?

Steve Jobs yaptı. Ve bunu dünyayı değiştirmek için yaptı.

Hikaye, Apple’ın ilk kez iPhone’u tanıttığı 2007 yılına dayanıyor. Jobs, insanların teknolojiyi kullanma biçiminde çok büyük bir etkisi olacak bir ürüne sahip olduğunu biliyordu ve şirketin gelecekteki kârı üzerinde de büyük etkiye sahipti.

Ne yazık ki, Jobs’un büyük bir sorunu vardı: iPhone gerçekten mevcut değildi. Yine o yılın ocak ayında, iPhone’u müşterilerin, ortakların, teknoloji medyasının ve dünyanın bulunduğu Macworld konferansındaki bir kitle için bir demo haline getirmeyi planladı. Onlara göstermek zorunda kaldığı tek şey kusurlu, tamamlanmamış bir model ve bazı büyük fikirlerdi. Peki, Jobs ne yaptı? Seyircisini yanıltmaya karar verdi.

Iphone 1

Jobs’un ölümünden birkaç yıl sonra Techspot’da bu hikâye hakkında yazan Shawn Knight’a göre, o zamanlardaki iPhone “hatalarla doluydu”. Peki, bu hatalar nelerdi?

Telefon, sesin veya videonun bir bölümünü çalabiliyor ancak kilitlenmeden tüm klibi oynatamıyordu. Bir e-posta gönderdikten sonra web ‘de gezinirseniz, sıkıntı yoktu. Fakat bunun tersini yaptığınızda telefon çöküyordu.

Jobs izleyicileri kandırmaya yönelik bir geçici çözüm önermişti. Geliştirme ekibi, belirli bir sırada gösterilebilen özellikli komut dosyası prosedürü olan ve telefonun arızalanmamasını sağlayan “altın bir yol” oluşturdu. Jobs, programcılarının iPhone’u teçhiz etmesini istemek için bir adım daha ileri gitti; böylece, gerçek sinyal güvenilirden daha az olsa bile, kablosuz kabiliyetini göstermek için daima beş çubuk sinyal gücü gösterilecekti.

Ancak hepsi bu değildi. IPhone geliştiricileri, sık sık bir yeniden başlatmaya neden olan aygıtın bellek yönetimi ile ilgili önemli sorunları çözememişlerdi. Çözüm, Jobs’un birkaç iPhone’u sahnede tutması ve bellek azaldıkça bir başkasına geçmesi idi. Beş günlük sürekli pratikten sonra, 90 dakikalık gösteri aksamadan yapıldı ve Apple yakında tarihe geçecekti. O sırada bir Apple mühendisine göre bu olay “pratik olarak bir mucize” idi. Dilerseniz Marka Hikayeleri yazımı da okuyabilirsiniz.

Elbette, Jobs, iPhone’da vaat ettiği tüm özelliklerin gerçek dünyada gerçekten çalışacağından tam olarak emin değildi. Ancak yine de sahte gösterisi ile öne geçti. Niye? Çünkü doğru şeyi yaptığına inanıyordu.

Bazen müşterilerinizi yanıltıyor musunuz? Tabii ki. Umarım doğru sebeplerden dolayı bunu yapıyorsunuzdur.

28

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    two × one =