Turizm Sektöründe Yapılan 5 Dijital Pazarlama Hatası

Otel Dijital Pazarlama

Turizm Sektöründe Yapılan 5 Dijital Pazarlama Hatası

Öncelikle, çok değerli dostum ve ortağım Özel Oytun Türkoğlu’na kendi sitesinde bana da yer verdiği için çok teşekkür ediyorum. Burayı Özel Oytun Türkoğlu ekledi “Bu kadar güzel bir yazıyı paylaştığı ve beni kırmadığı için asıl ben teşekkür ederim.” Özel 🙂

Bu yazımda teknik bilgilerden ziyade, işletmelerin dijital pazarlama faaliyetleri esnasında yaptığı operasyonel hatalardan bahsetmek istiyorum.

1- Dijital Pazarlamaya Başlamak

Bana göre yapılan 5 hatadan ilki birçok işletme için dijital pazarlamaya başlamak.

Bunun nedeni çok basit. Çevresindeki X bir otelin dijital pazarlama aracılığı ile kazanç sağladığını öğrenen patronların ilk tepkisi otel içerisindeki bir çalışana bu görevi teslim etmek oluyor. Profesyonel yürütülmeyen dijital pazarlama faaliyetlerinden olumsuz sonuç çıkınca “denedik, olmadı” bahanesi ile konu rafa kaldırılıyor.

Ne zaman denedin?

Şartlar bu denemeyi yapman için uygun muydu?

Web siten doğru mesajı veriyor mu?

Reklamların doğru mesajı veriyor mu?

Online rezervasyon yazılımın hatasız çalışıyor mu?

Hedef kitlen doğru mu?

Dijital pazarlama için ayırdığın bütçe doğru mu?

… gibi bir çok sorunun cevabı ile ilerlenmesi gerekirken, 2 günlük basit bir reklam çalışması sonucunda patronların büyük bir bölümü inancını kaybediyor.

2- Satış ve Pazarlama Ekibi Sorunsalı

Satış ve pazarlama ekibi, genellikle bu tür hizmet verecek firmalara tepki ile yaklaşırlar. Geleneksel pazarlama yöntemlerinden vazgeçmemek için direnen, 80’lerin turizm mantığı ile ilerleyen müdürlerin standart tepkisidir bu. Halbuki herkes aynı gemidedir. Amaç aynıdır.

İşletme sahiplerinin dijital pazarlama faaliyetlerine başlamadan önce operasyonel olarak yapması gerekenlerin en önemlisi satış ve pazarlama ekibinin bu konuya pozitif bakmasını sağlamak olacaktır. Şahsen, bu dönemde dijital pazarlamaya pozitif bakmayan, gelişime kapalı bir ekibi barındırmakta bana garip geliyor.

Ben patronum, kiminle istersem çalışırım mantığı da yanlış. Satış ve Pazarlama ekibinin desteği olmadan dijital pazarlama faaliyetinin yapılması çok zor.

3- Konuyu Küçümsemek

Birçok işletme sahibi, 1-2 haftalık çalışma sonucunda satışların patlaması gibi bir aksiyon beklentisi içerisinde oluyor. Bu tür projeler en az 1 sezon çalışılması ve sonuçlarının sezonluk olarak değerlendirilmesi gereken projeler. Bu yüzden çok kısa süre içerisinde olumlu veya olumsuz bir sonuca varmak doğru bir yaklaşım değil.

Sabırlı olup, yapılan çalışmalar sonucu gelen verileri doğru bir şekilde yorumlamak lazım. Aynı anda aynı platforma aynı konseptte reklam verenler dahil olduğunda aralarından sıyrılmak için işletmenizi doğru yansıtmanız gerekiyor. Kısa süreli bir çalışma ile olumlu sonuçlara ulaşabilmeniz çok zor.

Dijital pazarlama ile doğrudan satışlarını toplam satışların %50’sine kadar çıkaran oteller biliyorum. Bu yüzden konuyu küçümsemeden profesyonel olarak yaklaşmakta fayda var.

Dijital


4- Konuyu En İyi Bilene Teslim Ettiğini Düşünmek

Çok kritik bir başlık. Online mecralarda başarısız ilerleyen otellerin en büyük sorunu, otel içerisinde bu işi çok iyi bildiğini düşünen kişilerdir. Bakın birkaç madde sayacağım, dijital pazarlaması zayıf otelleri incelediğinizde bu arkadaşları bulmakta güçlük çekmezsiniz;

– Bu kişiler genellikle ajansları canından bezdirir. İşletme 1 senede 3-4 ajans değiştirir.

– Online pazarlamadaki tek sorun, yapılan paylaşımın renginin yeşil olmamasıdır.

– CRM datasına gerek yoktur, CRM komple gereksizdir onun için.

– Çağrı merkezi çözümü Whatsapp’dan geçmektedir.

– Yapılacak reklam harcamalarının bütçesini kendi belirlemelidir. Ajans kim oluyor!

– Ajanslara ödenecek para, kendi maaşını geçmemelidir.

– Online pazarlama işini üstlenen ajans bu işi ondan daha iyi bilemez, bu yüzden tüm reklam içeriklerini kendisi belirler.

– Kimseye strateji ürettirmez, strateji kendisidir. Ondan önce turizm diye bir sektör yokmuş gibi davranır.

– Sosyal medya hesabı yoktur, sosyal medyaya tepki olarak doğmuştur. Ancak, kullanandan fazla bilgiye sahiptir.

Dijital pazarlama, sadece o iş ile ilgilenebilecek ve bu işin tekniğini bilen kişilere emanet edilmelidir.

Ülkemizde bir diğer sorunda “bilmiyorum” diyememek. Her konuyu biliyorum diyenler genellikle bulundukları konumu kaybetme korkusu içerisinde oluyorlar. Bilmiyor olmalarının sebebi de çoğunlukla kendileri değil. Çünkü, birçok tesiste departman çalışanları yapmaları gereken işlerin dışında işler ile görevlendiriliyor, böylece kendilerini geliştirme istekleri köreliyor, bilmiyorum diyemedikleri için de yapılan çalışmaları doğru yorumlayamıyorlar. Tam bir kısırdöngü…

5- Dijital Platformları Doğru Kullanmamak

İlk maddemde dijital pazarlamaya doğru başlamayan işletmeleri eleştirirken, şimdi ise bu konu ile hiç ilgisi olmayan işletmelerden bahsedelim.

Bir konferansta dinlediğim Tui Nordic Ceo’su konuşmasında aynen şunu söylemişti; “Yakında dijital platformlara ayak uyduramayan otelleri satmayı bırakacağız.” Ne kadar önemli bir detay. Bu konuşmayı dinlediğimden bugüne belki 2 sene geçmiştir. Dijital dünyada bu süre içerisinde epey bir gelişme sağlandı. Ancak, otelci tarafında halen elle tutulur bir gelişme yok.

Tui’nin yaklaşımı aslında çok önemli. Dijital platformlara yeteri kadar önem vermeyen otellerin kısa süre sonra acenteler tarafından da dışlanacağı anlamına geliyor.

Web siteniz, sosyal medya yönetiminiz, yorum sitelerindeki cevaplarınız ve arama motorlarındaki durumunuz bunların tamamı birer dijital pazarlama faaliyetidir. Dijital pazarlama denildiğinde otelcilerin aklına Facebook’a reklam vermek gelse de, eksik parçaları birleştirmediğiniz sürece vereceğiniz reklamların boşa gideceğinden emin olabilirsiniz. Biz reklam vermeyeceğiz düşüncesindeyseniz bile dijital platformlarda markanızı iyi temsil etmeniz gerekiyor. Doğru kullanılan dijital platformlar sayesinde acente satışlarını da etkileyebilirsiniz.

Berkun Meral | I am Global Kurucu Ortağı

Twitter: @berkunmeral

Instagram: @berkunmeral

LinkedIn: Berkun Meral

BERKUN MERAL KİMDİR?

1983 Bursa doğumlu Berkun Meral, Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde eğitim gördü. 2015 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilişim Teknolojileri ve Mühendislik bölümündeki yüksek lisans programını tamamladı.

2003 yılına kadar çeşitli turizm acentalarında bilgi işlem sorumluluğu görevini yürüten Berkun Meral, 2004 – 2008 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi’nde yazılım mühendisi olarak görev aldı.

2008 yılında,iquee.m adında dijital reklamcılık ve yazılım alanında faaliyet gösteren ajansını kurdu. 2010 yılı itibari ile ajans olarak Akdeniz bölgesindeki ilk Google Partner ve IAB Üyesi Ajans ünvanlarını kazandı. iquee.m özellikle dijital reklamcılık alanlarında fark yaratan çalışmaları ile Antalya, İstanbul ve Frankfurt ofisleri olmak üzere toplam 3 bölgede faaliyetlerini sürdürmektedir.

Turizm Güncel ve Turkcell Blog sitelerinde köşe yazarlığı yapan Berkun Meral, dijital pazarlama ve Google teknolojileri konularında çeşitli firmalara danışmanlık ve eğitim hizmeti vermektedir.

Berkun Meral evli ve 1 çocuk babasıdır.

Berkun Meral hakkındaki diğer bilgilere Google araması yaparak ulaşabilirsiniz.

19

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    five × four =