Türkiye’den Dünya Markaları Çıkar

Türkiye'den Dünya Markaları Çıkar

“Türkiye’den Dünya Markaları Çıkar”

Dünyada herkesin markalaşmayı konuştuğu günümüzde, Türkiye’den dünya markası çıkar mı? diye soranlara cevabım kesinlikle EVET! Söylemek kolay ancak, sadece ve sadece hepimiz istersek olabilecek bir süreçten bahsediyoruz. Ülke olarak hepimizin şu soruların cevaplarını bilmemiz ve bu sayede Türkiye’nin markalarını dünyaya açmamız gerekiyor.

Türkiye’den Dünya markaları çıkmasının vatandaş olarak bana yararı ne?
Marka olmanın yararları neler?
Dünya markası çıkarırsak, ne işimize yarar?
Dünya markaları çıkarmak için Türk insanı olarak bizler neler yapmalıyız?

Türkiye birçok konuda Dünya markası! Şu an turizmde ve tekstilde herkesin tanıdığı, bildiği bir ülke. Her şey dahil sistemimiz turizmde herkesin bildiği bir marka. Sektörel anlamda bilinirlikten, ürün veya marka bazında bilinirliğe geçmenin aslında tam zamanı. Bunun için atılacak ilk adımlar, markalaşmanın geniş halk kitlelerine anlatılması, bireylerin, şirket sahiplerinin ve markaların bu konuda ayrıntılı şekilde bilgilendirilmesi,  tüm insanımızın bu sürecin içerisine katılmasının sağlanması diyebiliriz. Bu tip çalışmaların, kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli planlanması, uygulamadan vazgeçilmemesi ve geniş kitlelerin sürece katılması büyük önem arz ediyor.

Eğitim

Çocukluktan başlayarak ülkesini iyi tanıyan, tarihini ve kültürünü bilen, ülkesinin markalarına sahip çıkan bireyler yetiştirebilirsek yolun büyük kısmını ilerlemiş oluruz. Ancak bunları yapmış olmak için değil, gerçekten yapmamız çok önemli. İnanarak yapmak bizi sonuca bir adım daha yaklaştıracak. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımız, markalaşmayı genel kavram olarak bilecek, ülkesinin markalarını tanıyacak, kullanacağı tüm ürünlerde Made in Turkey ibaresini arayacak, büyüyünce yurtdışına çıktığında ülkesini tanıtan bir birey olacağını bilecek şekilde yetişecek. Sadece, Türk markalarını bilmeleri ve kullanacakları ürünlerde bu markaları seçmelerinin sağlanması bile çok büyük bir adım. Bu sayede Türk markalarının dünyaca bilinmesi konusunda dip dalgası yaratılmış olacak.

Birlik

Türkiye’mizin ve ürünlerimizin markalaşmasında ve dünyaya tanıtılmasında birlik olmamız ilk koşul. Devlet kurumları, STK’lar, üniversiteler, kanaat önderleri, öğretmenler, kısacası herkes, bu sürecin içine katılmalı, inanmalı ve bunun yararını bilmeli. Markalarımızın dünyaya tanıtılmasında rol alacak herkese üstüne düşen görevlerin çok iyi anlatılması gerekiyor. Her bireyin, Türkiye’mizi ve markalarımızı temsil eden bir elçi olduğunu bilmesi, logaritmik olarak büyüyecek bir tanıtım hamlesi olacaktır.

Algı

Günümüzün en çok konuşulan kavramlarından biri olan algının iyi yönetilmesi, markalarımızı dünya pazarlarında rakiplerinden bir adım öne geçirecek çalışmalardan biri olarak düşünülebilir. Ürünün ne olduğu kadar, markasının ve algısının ne olduğu da çok önemli. Bunun için dünyada mevcut algımızı araştırmak, anlamak ve bunu istediğimiz algıya getirebilmek için yöntemleri belirlemek, sonrasında da bu süreci yönetmek, uzun soluklu bir çalışma gerektiriyor.

Tanıtım

Türkiye’mizin ve markalarımızın algısına karar verdiğimiz an itibariyle, global anlamda bir tanıtım geleceğe yatırım olacaktır.  Bu sayede Made in Turkey ibaresini gören her insanın aklında o algının oluşması için, uygun olan her mecrada tanıtım faaliyetleri düzenlemek, varsa o ülkede yaşayan Türk vatandaşlarını bu konuda bilinçlendirmek ve marka elçileri olmalarını sağlamak algımızı yaymamızı sağlayacaktır. Tabii ki ilk önce hedef kitlemizin ülkemiz hakkında genel bilgilere sahip olmaları da gerekiyor. Diğer ülkelerde yapacağımız sonuç odaklı etkinlikler ve o ülkelerin insanlarının katılımının sağlanması bu çalışmaları pekiştirecektir. Fuarlar bu anlamda çok iyi mecralar.

Teknoloji

Bu konuda teknolojiyi de atlamamamız lazım. Tüm dünyada teknolojik markaların artık çok büyük değerler oluşturduklarını düşünürsek, teknolojide ilerlemek artık çağımızın olmazsa olmazı. Yeni nesillere uygun ürünler ve markalar geliştirmek, Türkiye’yi teknolojide bir dünya markası haline getirmek, ulusal bir vizyona ve çalışmaya ihtiyaç duyuyor. İrlanda’nın teknolojideki büyük atılımı tüm ülkelere örnek olacak bir çalışma ve hepimizin alacağı dersleri bünyesinde barındırıyor. Kore ziyaretim sırasında gördüğüm teknoloji markalarının dünyadaki bilinirliği ve ulusça markalarına sahip çıkışlarını hiçbir zaman unutmayacağım.

Tüm bunları yaparken, ortalama bir kg ürünü ne kadara sattığımızın değeri en belirleyici noktalardan biri. İnovasyon ve ar-ge çalışmaları bu noktada ürünlerimizin değerini artırıyor, katma değerli ürünler üretmemizi sağlıyor. Sonuç olarak, Türkiye’den dünya markaları çıkar! Yeter ki biz inanalım, hep birlikte çalışalım.

12

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    11 − eleven =