Uni4society Akdeniz

 48 saatlik maratonun ardından

12–14 nisan arası Akdeniz Üniversitesi Teknokent’te düzenlenen Uni4society girişimcilik yarışması 50’den fazla iş fikri, ve 100’e yakın katılımcı ile tam bir girişimcilik şöleniydi.

Cuma günü başlayan yarışmanın, benim de aralarında bulunduğum ön jürisinde, I am Global Group’un kurucusu Özel Oytun Türkoğlu , Muratpaşa ASSİM İnovasyon Merkezi Koordinatörü Eda Şahal ve Pixel Akademi Kurucu ortağı Emrah Kozan gibi Antalya ’nın girişimcilik ekosistemine damga vurmuş isimler yer aldı. Açıkça söylemek gerekirse, iş fikirlerinin paylaşılacağı bir yarışmada ‘cafe açmak istiyorum’ gibi fikirlerle gelen olur mu diye tereddüt ettim. Ancak tam tersi, genç girişimci adaylarının hemen hemen hepsi teknoloji odaklı, inovatif iş fikirleri ile karşımızdaydı. Teknoloji odaklı olmayan tek bir fikir vardı, o da Anılcan Akbulut’un icat niteliğinde faydalı patent almaya hak kazanmış, baca yangınlarını önlemeye yönelik BYÖS projesiydi. Sunumlarını yaparken heyecanları gözlerinden okunan gençlerden turizm ile ilgili projeleri olanları Oytun Ağabey sorularıyla terletiyor, yazılımsal projelerde Emrah uzmanlığını konuşturuyordu. Eda Hanım ve bende fikirlerin ticari hayata uygunluğunu irdeliyorduk. Bizlere sunulan projeler arasında oldukça zorlu bir seçimden sonra, genç girişimciler için 48 saatlik maraton başladı.

Cuma gününün ikinci yarısında Piksel Akademi kurucu ortağı Raifhan Aydın gençlere vizyon açıcı bir konuşma yaptı. Böyle deyince konuşmanın çok ciddi bir havada geçtiğini düşünebilirsiniz belki ama Raifhan, bir saatlik sunumun 45 dakikası herkese kahkaha attırdı. Raifhan Aydın enteresan bir adam. Yazılımcı deyince, böyle daha kendi halinde, inek biri canlanıyor insanın gözünde ancak Raifhan bu kalıpları yıkan cinsten komik bir tip. Kahkahaların arasına ufuk açıcı bilgileri sığdırmasını da iyi biliyor doğrusu.

Etkinlikteki ikinci görevim, seçilen projelere pazar günkü son jüri seçimlerine kadar mentorluk yapmaktı. Cumartesi günü tam gaz başladığımız mentorluk sürecinde önce Eda Şahal’ın İş Modeli Kanvası eğitimiyle, girişimcilere bir yol haritası çizdik. Tabi bu tam gaz başlamamızın en büyük nedeni, eğitimlerden önce sabahleyin genç girişimcilerin yaptığı yogaydı. JCI Antalya Başkanı ve aynı zamanda bir yoga eğitmeni olan Bahtiyar Uzunbay, düzenlediği özel yoga seansı ile katılımcılara ciddi bir enerji yükleyerek büyük maratona hazırladı. Eda Hanım’ın hedefe yönelik eğitiminin ardından ciddi bir hazırlık sürecine giren girişimcilere gün boyunca gerek hedef kitle belirleme gerek pazar ve rakip analizi gerekse niş pazarlardaki fırsatları gösterme konularında yardımcı oldum.

Bu yarışmada bence gençlerin en büyük şanslarından biri, Antalya’nın web ve yazılım dünyasının önde gelen isimleriyle bir arada olma fırsatı yakalamış olmalarıydı. Yeni nesil bir fitness uygulaması geliştiren Haydar Gazi Çetin bu uygulamanın ne kadara mal olacağını Dream Harvester’da yurtdışına mobil app geliştirme konusunda uzmanlaşmış Mert Solak’a soruyor ve tam bir maliyet bilgisi alıyordu. Bu bilgiyi ne Google’da ne de etrafta araştırarak edinemezsiniz. Mert’in verdiği bilgi o kadar altın değerinde bir bilgi ki, iş fikrinin gidişatını değiştirebilecek türden. Mert bir taraftan, Karayel Tasarımın kurucusu Ali Karayel ve Olbia Bilişim Teknolojileri kurucusu Yakup Küçüksaraç diğer taraftan gençlere hangi uygulamayı nasıl yapacaklarını, hangi teknolojiyi kullanarak maliyetleri azaltacaklarını anlatıyordu. Marka Mutfağı kurucusu Ömer Karapınar Hoca, gençlere marka oluşturmanın sırlarını aktarırken, diğer mentorlarda kendi uzmanlık alanlarında ki bilgilerini çok cömertçe paylaşıyordu.

Yazımın başında da dediğim gibi Uni4society Akdeniz tam bir girişimcilik şöleniydi. Bunu söylerken abartmıyorum, yemesiyle, içmesiyle her türlü ihtiyaç ayrıntılarıyla düşünülmüştü. 48 saat boyunca Antalya Teknokente kamp kuran ve uyumadan iş fikirlerini hayata geçirmek üzere harıl harıl çalışan yarışmacıların yardımına Nescafe, Tchibo ve The Beaver cafe yetişti. Subway’den sandviçler, Kekik Dönerden dönerler, Yoğun Bakım’dan köfteler derken mentorlar , katılımcılar ve girişimciler 48 saat boyunca hem yediler içtiler, hem fikir ve değer ürettiler. Böylece inanılmaz bir etkileşim ve değerli bir tecrübe oluşmuş oldu.

Pazar günü, Teknokent Genel Müdürü İbrahim Yavuz ve Bahatur Yönetim Krl. Bşkn. Yrd. Işık Yargın’ında aralarında bulunduğu final jürisinin önüne çıkmadan önce son kez genç girişimcilerle sunum provaları yaptım. E tabi serde tiyatroculuk olunca sahne kullanımı, ekip içi sunum paylaşımı gibi konularda ekstra titizlendim. Ama neticede ortaya çok güzel bir sonuç çıktı. Sürecin ilk başında sunumları izleyen ve tekrardan pazar günü gelip son juri sunumlarını izleyen bir arkadaşımın söylediği “Gençler ve fikirleri baştan aşağı değişmiş ve çok güzel olmuş” sözü verdiğimiz emeğin karşılığını aldığımızı gösterdi. Juri seçimi sonucu birinci olan ve benimde üzerine titizlikle durduğum bir proje olan Yordama projesi ekibi; Metehan Anaç, Hakan Kulaksız ve Veysi Sonkaya’yı yürekten kutluyorum. Yollarının açık olmasını diliyorum. Bir teşekkürde bu güzel organizasyonu düzenleyen Özgün Kazan ve kıymetli arkadaşların hepsine gelsin.

Bu fikirlerin hayata geçmesi sonucu bu ülke kalkınacak. Bu fikirleri yurt dışına ihraç ettikçe ülkedeki pastayı büyüteceğiz. Parlak beyinli gençlerin ürettiği zeka dolu projelere, her anlamda destek veren tecrübeli abla ve ağabeylerinin el ele beraber çalışmasıyla daha güzel yarınlara ulaşacağız.

Kaynak: https://medium.com/@ersinnak/uni4society-akdeniz-48-saatlik-maratonun-ard%C4%B1ndan-dcacb5f9bfc1

Ersin Nakışçı
https://m.facebook.com/ersinnakisci
https://tr.linkedin.com/in/ersinnakisci
https://medium.com/@ersinnak

Kimdir?
1985 yılında Diyarbakır’da doğdu. Tam bir doğu-batı sentezi içinde geçirdiği gençlik yıllarının ardından 2003 yılında üniversite okumak için doğup büyüdüğü memleketinden çıktı. Çıkış o çıkış, o yıldan beri Türkiye’de 6 farklı şehirde yaşadı, Dünya’da en doğudan en batıya 20’den fazla ülkede 100’e yakın şehirde oksijen aldı. Aldığı her farklı oksijen molekülünün bünyesinde yarattığı dönüşüm sonucu, değişti, öğrendi, büyüdü, empati ve her iki tarafı anlama yeteneği kazandı. Eskişehir Anadolu üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi öğrenci temsilciliği yaptı. Yine bu yıllarda şehrin başarılı iş adamlarını, öğrencilerle bir araya getirdiği girişimcilik toplantıları düzenledi. Uzun yıllar tiyatro oyunculuğu yaptı. İstanbul, Antalya, Elazığ, Alanya gibi Türkiye’nin birçok farklı yerinde girişimcilere yönelik girişimci mantalitesi /mindset eğitimleri düzenledi veya düzenlenen etkinliklere eğitmen/konuşmacı olarak katıldı. Bu süreç boyunca çok farklı backgroundlardan gelen, farklı iş kollarındaki girişimcilere mentorluk ve danışmanlık yaptı. Dünyanın en stresli ve en zor mesleklerinden biri kabul edilen Hava Trafik Kontrolörlüğünde 10 yıldan fazla deneyimi bulunmaktadır. Anlık, hızlı ve doğru karar verme konusunda uzmandır.  ‘Karar verilmez, karar alınmaz, karar yapılır” sloganı ile hazırladığı ‘Karar yapma’ eğitimini vermektedir. Start-up’lara ve girişimcilere mentorluk ve danışmanlık yapmaya devam etmektedir.  Girişim hareketi platformunun Antalya Muratpaşa Direktörlüğünü üstlenmektedir.


8

Yorum Yok

    Yorum Bırakın

    3 × 3 =